Unified Modeling Language

Unified Modeling Language este un limbaj de modelare grafic, fiind considerat la ora actuală standardul principal pentru modelarea sistemelor software. Unified Modeling Language (UML) este dezvoltat în cadrul Object Management Group (OMG). Versiunea iniţială a OMG UML a fost 1.1 şi a fost publicată în Noiembrie, 1997. De atunci acest limbaj a fost îmbunătăţit, fiind publicate mai multe versiuni, cea mai nouă dintre ele disponibilă în momentul scrierii acestei cărţi fiind 2.1.2. Principalele motive pentru care UML are succes sunt: este intuitiv şi relativ uşor de învăţat, este bine definit cu reguli consistente, există pe piaţă un mare număr de unelte care oferă suport pentru dezvoltarea de diagrame UML.

In domeniul ingineriei software, UML este un limbaj standardizat de specificare, modelare, vizualizare şi documentare pentru sistemele software. Acest limbaj oferă un set de notaţii grafice utilizate pentru a crea modele abstracte numite modele UML.

Modelarea

Modelarea este o tehnică folosită în numeroase discipline şi are ca scop definirea caracteristicilor structurale şi funcţionale ale unui produs ce urmează a fi dezvoltat. Modelele ajută la înţelegerea sistemului ce urmează să fie dezvoltat şi permit evaluarea soluţiilor constructive alese precum şi a gradului de îndeplinire a criteriilor de siguranţă flexibilitate şi scalabilitate a acestuia. Un model este un şablon, un plan sau o reprezentare ce descrie structural şi \ sau funcţional o entitate, un sistem sau un concept.

Un model matematic este un model abstract ce utilizează limbajul matematic în scopul descrierii comportamentului unui sistem. Aceste modele sunt folosite în mod extensiv în toate laturile ştiinţei şi încearcă găsirea de soluţii analitice care să permită predicţia comportamentului sistemului pe baza unui set de parametri şi condiţii iniţiale.

Un model software este un program care simulează un model abstract a unui anumit sistem. Odată cu evoluţia tehnologiei informaţiei simulatoarele au devenit unelte din ce în ce mai folosite în toate domeniile. Modelele ajută la înţelegerea sistemului ce urmează să fie dezvoltate şi la evaluarea soluţiilor constructive alese precum şi gradul de îndeplinire a criteriilor de siguranţă flexibilitate şi scalabilitate a produsului ce urmează a fi dezvoltat.

Modelele software reprezintă un bun mecanism de comunicare între membrii echipelor de dezvoltare software dar şi între echipele de dezvoltare şi clienţi. Acestea pot fi organizate pe diferite nivele de complexitate. În funcţie de nivelul de abstractizare ales se obţin diferite vederi ale sistemului care descriu cu un grad mai ridicat sau mai scăzut de detaliu structura sistemului.