Instalare Java

In aceasta sectiune vom vedea care sunt pasii necesare pentru a configura un calculator cu toate uneltele/aplicatiile necesare pentru a putea scrie aplicatii java.

Presupunand ca avem un calculator cu sistemul de operare Windows 7 32bit instalat (pasii sunt valabili si pentru celelalte sisteme de operare) primul pas este de a downloada kit-ul de instalate Java Standard Edition. Pentru a descarca ultima versiune disponibila JSE, vom accesa link-ul: http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html. De aici selectam linkul “Download Java Platform (JDK) 7u3” (la momentul scrierii acestui document aceasta este ultima versiune disponibila).

Din fereastra urmatoare selectam versiunea JSE compatibila cu sistemul de operare instalat. In cazul de fata selectam “ Windows x86 jdk-7u3-windows-i586.exe”. Dupa descarcarea kit-ului il lansam in executie. In mod normal selectia optiunillor implicite (si apasarea butonului Next) este suficienta si Java va fi instalata cu succes. Totusi pentru o gestiune mai buna a tuturor uneltelor pe care le vom instala pentru a scrie aplicatii Java este recomandat sa creem un director “c:\java” sau “d:\java” in care sa instalam JSE. Totu in acest director vom instala si restul uneltelor, aplicatiilor si librariilor optionale pe care le v-om instala ulterior pe masura ce avem nevoie de ele.

Pentru a schimba directorul implicit de instalare urmam pasii de mai jos in momentul in care procesul de instalare incepe:

Click pe butonul Change.

Introducere manuala a directorului dorit de instalare.

Pentru a verifica daca java a fost instalata cu succes deschidem o consola si executam comanda java -version.

In cazul in care java a fost instalat cu succes, va fi afisat un mesaj cu numarul de versiune al JSE instalat.

Teoretic, avand JSE instalt, si folosind un editor de text, putem deja sa scriem primele aplicatii java. Puteti urma pasii din articolul Primul program pentru a scrie si a rula o prima aplicatie java.

Ultimul pas este cel de a instala un mediu integrat de dezvoltare (MDI). Un MDI creste productivitatea, oferind o serie de facilitati suplimentare cum ar fi (completare automata de cod, compliare, rulare, gestionare de proiecte cu multe fisiere, debug, testare, etc.). O enumerare a catorva MDI mai cunoscute gasiti aici: medii_de_dezvoltare_integrate. Selectia unui MDI tine de preferintele programatorului.